

מהי סביבה ומהי לאדם
בין מדע לציבור

האם אנו מקריבים את עתידם של שוניות האלמוגים על מזבח סיפור "שינוי האקלים"?
מאמר דעה בעיתון מדעי
בעקבות סדרה של אירועי הלבנת אלמוגים מאסיביים שהרסו את שוניות האלמוגים באופן קשה, ובמיוחד את שונית המחסום הגדולה של אוסטרליה, נרטיב נפוץ שולט כעת בשיח, לפיו "הדרך הבטוחה היחידה להציל את שוניות האלמוגים בעולם היא הפחתת שינויי אקלים ”. עם זאת, שינויי אקלים אינם גורם לחץ יחיד. מרבית שוניות האלמוגים ברחבי העולם מאוימות על ידי מספר עצום של גורמי לחץ מקומיים, כולל דיג יתר, דיג הרסני, שפכי ביוב לא מטופלים, שפכים חקלאיים (חומרים מזינים וחומרי הדברה), וסילטציה בגלל בירוא יערות. שוניות לא ישרדו את ההשפעות הקשות של שפע זה של גורמי לחץ בזמן שהם ממתינים עד שנמתן את שינוי האקלים. כדי לשמור על שוניות, עלינו לאמץ נרטיב חדש - "ישנן דרכים מגוונות בהן אנו יכולים לשפר את הסיכוי להציל שוניות אלמוגים" - על ידי הפעולה כעת: (i) לשפר את ההגנה המקומית שלהם ואת רשתות האזור המוגן הימי, (ii) להקל על גורמי הלחץ המקומיים שלהם, (iii) להחזיר שוניות פגועות, וכן (iv) לקדם חוסן והתאמה של השונית (למשל רשתות הסתגלות, אבולוציה בסיוע) לתנאים המשתנים, בעיקר של השפעות שינויי אקלים. הגיע הזמן שנעבור מהיעדים הלא מעשיים של סיפור לשינויי האקלים ("התערבויות מעבר לתחום המומחיות שלנו") לבניית חוסן והתאמה של מערכות חברתיות-אקולוגיות של שוניות אלמוגים.
12/12/2019

מדוע אנו מאמינים לדברים שאינם נכונים?
פיליפ פרנבאך TEDxMileHigh
נראה שאנחנו חיים במגיפה של אמונה כוזבת. ברור שלצד השני פשוט אין את כל העובדות, נכון? או שהם באמת כל כך טיפשים? בשיחה המרתקת והמצחיקה הזו, המדען הקוגניטיבי פיליפ פרנבאך מקלף את השכבות של מה שאנחנו באמת מכירים וחושף כמה אמיתות מפתיעות לגבי המוח האנושי. פיליפ פרנבאך הוא מדען קוגניטיבי ופרופסור בבית הספר לעסקים של לידס באוניברסיטת קולורדו, בולדר. מחבר שותף של "אשליית הידע: מדוע אנו אף פעם לא חושבים לבד", המחקר של פיליפ מתמקד בסיבה שאנחנו חושבים שאנחנו יודעים יותר ממה שאנחנו חושבים בפועל וההשלכות שיש לזה על אנשים וחברה. שיחה זו ניתנה באירוע TEDx באמצעות פורמט ועידת TED אך מאורגן באופן עצמאי על ידי קהילה מקומית. למידע נוסף בכתובת https://www.ted.com/tedx
13/09/2017

רוב סרטוני היוטיוב בנושא שינויי אקלים 'מתנגדים לתפיסת הקונצנזוס"
המדען שעומד מאחורי המחקר דוחק בפלטפורמה לצבוט אלגוריתמים כדי 'לתעדף מידע עובדתי'.
מחקר חדש מצא כי מרבית סרטי הווידיאו של YouTube בנושא משבר האקלים מתנגדים לקונצנזוס המדעי. הם "חוטפים" מונחים טכניים בכדי לגרום להם להראות אמינים. חוקרים הזהירו כי משתמשים המחפשים באתר הווידיאו כדי ללמוד על מדעי האקלים עשויים להיחשף לתכנים הנוגדים את האמונה המדעית הרווחת.
25/07/2019

לפזר את העשן
יש מי שטורח לבלבל את הציבור בנוגע למשבר האקלים, אבל חייבים להתמודד עם האמת
החשיפה התקשורתית לסוגיית ׳שינויי האקלים׳: השריפות, גלי החום, הפשרת הקרחונים, הסערות ההרסניות, הצפות הענק, הבצורות הקיצוניות, ותופעות אחרות, הולכת ומתרחבת להיקפים שלא ידענו בעבר. לכן ניתן היה להניח כי המודעות הציבורית למשבר תגדל בהתאם, במיוחד לאור העובדה שרובם המכריע של מדעני האקלים טוען בנחרצות כבר שנים ארוכות שפעילות אדם היא הגורם לבעיה. אבל המודעות הציבורית למשבר לא מתקדמת יחד עם החשיפה התקשורתית ומתאפיינת בשיח מבולבל וחסר אחיזה מדעית. ניתן לראות את זה ברשתות החברתיות שמראות מגמה הפוכה לעמדה המקובלת בקרב מדעני האקלים ובמחקר שבדק סרטוני יוטיוב ומצא שמי שיחפש שם מידע על המשבר ימצא בעיקר תיאוריות קונספירציה.
24/12/2019