

מהי סביבה ומהי לאדם
מילון מושגים
האבקה (Pollination)
תהליך שהינו הבסיס לרבייה המינית בצמחים, בו גרגר האבקה מהאיבר הזכרי של הצמח מגיע אל האיבר הנקבי של הצמח מאותו מין. ניתן לחלק את התהליך לשני סוגים: האבקה עצמית (גרגר האבקה מפרה את האיבר הנקבי באותו הצמח) והאבקה זרה (גרגר האבקה מפרה את האיבר הנקבי בצמח אחר). האבקה זרה תלויה בגורמים חיצוניים (גורמי האבקה) עקב חוסר היכולת של הצמחים לנוע ולבצע ישירות את רבייתם. גורמים אלו יכולים להיות ביוטיים (חרקים, יונקים) ואביוטיים (רוח, מים).
הטרוטרופי (Heterotrophic)
יצור חי (צרכן) אשר חייב לצרוך תרכובות אורגניות בשביל להתקיים, המשמשות אותו לבניית תאי הגוף. רוב בעלי החיים הינם הטרוטרופיים, ומקבלים את התרכובות האורגניות הדרושות להם ע"י צריכה של אורגניזמים אחרים. הטרוטרופיים ראשוניים הינם אלו הניזונים מן היצורים האוטוטרופיים (המייצרים את התרכובות האורגניות), ואילו הטרוטרופיים שניוניים הינם יצורים אשר ניזונים מהטרוטרופיים אחרים (טורפים).
הידרוספרה (Hydrosphere)
כלל המים של כדור הארץ, המורכב ממסת המים שעל פני כדור הארץ (כגון נחלים, אגמים וימים), במי התהום ובאטמוספירה. ההידרוספרה מורכבת מאוקיינוסים (97.5%) וממים מתוקים (2.5%). מתוך מקורות המים המתוקים 68.9% מצויים בקרחונים, 30.8% במי תהום ו-0.3% באגמים ונהרות.
הכחדה (Extinction)
היעלמות מוחלטת של מין עד שלא נשאר אפילו פרט אחד מהאוכלוסייה שלו בעולם. הכחדה של מינים מתרחשת כל הזמן, אך ישנן תקופות בהן התרחשו הכחדות המוניות, בהן נכחדו מינים רבים (עד כ-95% מכלל המינים על כדור הארץ). מתחילת החיים על כדור הארץ היו 5 הכחדות המוניות, ומאז המהפכה התעשייתית אנו בעיצומה של ההכחדה ההמונית השישית (בשל פעילות האדם).
המהפכה החקלאית (The industrial revolution)
תהליך שהחל לפני כ-12,000 שנה, במהלכו הפכו חברות האדם מחברה של ציידים-לקטים נודדים לחברה יצרנית-חקלאית מושבתית. במסגרת תהליך זה האדם למד לגדל ולהרבות צמחים ובעלי חיים לצורך מחייתו. השינוי במקורות המזון הביא איתו שינויים באורח החיים: התפתחות החקלאות הביאה להקמת יישובי קבע, יצרה עודף מזון שאפשר גידול מהיר של אוכלוסיות האדם, שבתורו הביא להתפשטות גבולות ההתיישבות של בני האדם ולהרחבת תפוצתם הגיאוגרפית, עד למצב של ימינו, בו בני האדם הגיעו לחיות בכל הסביבות והאזורים הגיאוגרפיים, החל במדבריות הצחיחים ועד לקטבים הקפואים.
הפרעה אקולוגית (Ecological disturbance)
מאורע או כוח אשר מערער את יציבות המערכת האקולוגית על ידי שינוי תפוצת המינים, פגיעה בהם או פגיעה ביחסי הגומלין ביניהם. הפרעות יכולות להיות בעוצמות שונות ובסקאלות שונות. דוגמאות להפרעות: שריפה ביער, התפרצות מגיפה, אירוע של מזג אוויר קיצוני ועוד.
המערכת האקולוגית יכולה להשתנות בעקבות הפרעות מסוימות, אם הן עוצמתיות מספיק, כך שתהליכי סוקצסיה בעקבות המאורע יביאו להתפתחות של הרכב חברה שונה.
התחממות גלובלית (Global warming)
מושג המבטא את העלייה בטמפרטורה הממוצעת על כדור הארץ מאז המהפכה התעשייתית, כאשר האדם החל בשריפת דלקים פוסיליים, אשר הגבירו את אפקט החממה.
חשוב להדגיש כי מושג זה לא מתייחס לשינויים ספציפיים שמתרחשים באזור גאוגרפי מסוים אלא לממוצע גלובלי. כאשר מדובר על השינויים שחלים באקלים כדור הארץ בעקבות ההתערבות האנושית בתהליכים הטבעיים באטמוספרה, מדובר על "שינויי אקלים". מושג שינויי האקלים הינו מדויק יותר, שכן ישנם אזורים אשר אף עוברים או יעברו התקררות, למרות ההתחממות הגלובלית.
לפי המודלים, עד סוף המאה ה-21 תהיה עליה גלובלית בטמפרטורה של 0.3-4.8 מעלות צלזיוס (לפי הערכות שונות של התנהלות האנושות). ניסיון השוואה של מודלים בעבר עם הנתונים המצטברים בפועל מראים כי הקצב והעליה הם לרוב יותר מהירים וגבוהים מהתחזית הפסימית ביותר, ולכן יתכן כי העלייה תהיה אף גבוהה מזו של טווח התחזיות.
השפעות עליית הטמפרטורה כוללות עלית מפלס פני הים (עקב התפשטות תרמית של המים, המסת קרחונים והמסת מסות קרח ענקיות באנטרקטיקה), שינויים במשקעים, אירועי מזג אוויר קיצוניים, הכחדת מינים ואקוסיסטמות שלמות שלא יספיקו להתאים את עצמם לשינויים המהירים (כמו שוניות אלמוגים), ועוד.